сряда, 12 ноември 2008 г.

За хората и спомените 1


На 10 ноември чета по блоговете как едни необлизани 20 годишни деца пишат спомени за комунизма. Че и Дзвер в чорбата и той /гледам му снимката сигурно и той е в годините там някъде и той пише -как и кой имал лего, кой ял тик -так/.

Ето и линка към : http://dzver.com/blog/

Почудих се почудих и си викам я и аз да изпраскам едни спомени за онова време поне във веселата му част.
Лека му пръст на баща ми/идеалист си беше човека и тъй си замина от тоя свят с идеалите си/ ,че той разказваше навремето:
Й.-
бригадир на зеленчукопроизводителна бригада ,български турчин, герой на социалистическия труд ,по онова време засял много рядък и месест сорт червен пипер ,донесен нелегално в България от Бончо МИТЕВ - посланник в УНГАРИЯ на времето.
Та раснал пипера, поливали го, плевили го ,станали едни чушки- кюфтета от месото им да печеш!!!!
По това време на бригада в града били бригадири от ВИТИЗ - отбор юнаци дето за 30 дни били свършили алкохола и по заведения и по магазини и по къщите на хората.Общинския комитет на партията възложил на бригадирския щаб студентите да приберат пипера от блока.Пратили фотографи и кореспонденти от централния печат.Към обяд отива бригадира и що да види - 20 човека/най - трезвените/ търгат пипера с корените и го носят на сянка под дърветата където другите двеста го обират от стръковете и го редят в щайги.Бригадира дето чакал още две реколти пипер от стръковете как не получил инфаркт.В този момент пристига първия секретар на партията с цяла кавалкалда журналисти и фоторепортери.Фотографите щракат.Бригадира иска да си излее недоволството,зачервен ,че чак пребледнял пита първия тихичко:
Да ви кажа нещо другарю първи секретар.
а първия секретар на партията казва на кореспондентите –
Ние от журналистите тайни нямаме ,кажи сега бай Й. и пояснява-Това е човека дето е направил пипера .
Бригадира се стъписал,то и бе това притеснен а първия подава топката – казвай казвай.Бригадира –поглежда към първия и пита пак ама да казвам ли ? Казвай бе снизходително поглежда към него първия.А бригадира се изправил пред всички и казва ”Другарю Първи секретар да ти таковам майката и студент , таковаха ми пипера.Конфузия по трасето!!!!
А то щото турците нямат среден род , човекът не искал да псува първия а само да такова майката на студентите ама как само прозвучало.

И не случайно чушките горе в снимката в дясно са зелени-то ония студентите ги изтръгнали с корените и повече червени не са се раждали!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар