понеделник, 29 декември 2008 г.

Казан и лък

Последен спомен от посещението ми преди 6 години във Казанлък е точно фоайето на централния хотел „ Казанълък”.Мастодонт от времето на плановостта в строенето на хотели-днес бледа сянка на онова време.Първи спомен от сегашното ми влизане в Казанлък-на входа на града полицейска Нива.Спряха ни –ние със знаичително превишена скорост,без колани а шофьора говореше по телефон.Очаквах глоба или поне „Какво ще правим сега?”Любезен ,служителят на закона ни предупреди и ни пусна без лекции,но тактично и строго както му прилича.От там до в къщи стоях с колан-беше ми неудобно ако ме спре пак.
Шест години по –късно положението с фоайето на хотела в Казанлък е пак същото -единствената промяна се наблюдава във вратите на стаите и любезната рецепциониска. От входа ни посрещна субект с черна полушубка ,който приближи и приглушено попита:Вие тук ли ще спите?Очаквах следващия въпрос да е:А момичета трябват ли ви? Всъщност оказа се ,че пита защото му дължим 8 лева за паркинг. Дадохме!!!Настаниха ни! Има и пиколо ,чието задължение е да отваря вратата на асансьора-интересно срещу каква сума работи вратаря.Условно казано бюджетен хотел-цена на двойна стая - 48 лева без закуска.Пълнел се единствено през „Седмицата на Розата”,когато в Казанлък идвали около 1000 японци.
Явно в Казанлък е на мода името Балкан.Видях поне 20 заведения,хотел,ресторант и магазини с такова име.
Голям за българските мащаби град-около 65 000.Доста нови производствени сгради-малки и от среден тип,добри шосета,явно климата си оказва влиянието.
Случайно попаднах в „Европа” по което преди време се прехласваше Еленко. http://www.eenk.com/?p=279
Свежо!Препоръчвам мляко с карамел и ирландско кафе/слагат достатъчно уиски/.Само да си сменят сервитьорките/не случайно на входа има надпис-търсим сервитьорки/.По думите на домакина Казанлък и Търговище били градове с най- хубави момичета.Позволявам му мнението му да си остане негово.
Вечеряхме в „Опела”-нещо като 2 в 1-ресторант и фолк кръчма.Цените средни ,готвят добре-салатата беше голяма,краставиците и доматите с вкус, някъде от оранжерия в България , пихме водка „Савой Силвър” –по настояване на домакина/сподели професионално му мнение - филтрите за пречистване на водата необходима за водката са нови затова и водката е хубава-потвърждавам хубава е!!!/.След няколко екса/на водка така приличало/и обсъждане на келтската митология,валкирийте и ирационалността на средизимноморския тип жени ,мъжката ни компания вечеря свинско каре с гъби/добре направено и с големи размери,пихме вино но бяло - „Траминер от Ханк Крум”.Друг е въпросът ,че му приличаше едно гъсто и червено /в Опела има добра селекция от вина-нисък и среден тип/.Мъжката ни компания ходи и на дискотека-на последния етаж на хотел „Казанлък”.Хубава дискотека,пълна,много готини хора,добре облечени за провинциален град и слушаши /явно щом са тук/хубава музика.
За хотел”Казанлък” в Казанлък толкоз - ако сте я закъсали толкова , че няма къде да спите -идете ,ако имате избор пробвайте на друго място .За „Опела”-ако сте чак толкова гладни яжте, в „Европа” и на дискотека –смело идете, ще останете приятно изненадани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар