сряда, 7 януари 2009 г.






Е ,какво ви казах аз за туршията!!Добре ли изглежда на снимка?А пък ако знаете колко сочни са морковчетата и краставичките и как се разтапя в устата карфиола/аз му викам кунупида/.Особено очарование предлагат чесъна и лукчето,а пък вишневите листа стягат и леко японизират цялата гледка.Прави се в края на октомври когато зеленчуците все още са със сносни цени.Моят опит показа че за 4- тири членно семейство е необходимо 20 литрово бидонче.Поставят се карфиол/изрязват се твърдите части/,зелено домати ,корнишони, чесън-2 глави,лук-3-4 глави , моркови, тиквички , ябълки , сол-400-450 грама,оцет 1 литър и крушеви листа.Отгоре се вие венец от вишневи листа за да няма сага.Обръща се с главата на долу бидончето поне 2-3 пъти на седмица,до 1 месец е готово за употреба.Употребява се най-добре със сливова ракия-47 градуса особено ако е правил и два пъти преварявал Младен Капанеца.
Върви добре и със сланннка и препечен хляб ,овкусен с течен маргарин и препечен на кръчмарска скара.На третата и четвърта снимка е представено най-доброто младо червено домашно вино за сезона.Лошото е ,че е само 200 литра и че ще свърши. Подбрани са сортове - преобладават каберне за цвят,добруджанка за аромат и мускат за градус.След мачкането предстоя 20 дни в каца ,бе извадено и прелято в 200 битрово буренце.Сега има рубинено червен цят и вкус събрал цялата дъга-леко тръпчиво,без кисела жилка но не и сладко,леко газирано /незнам откакво се получи/.Около 50 литра от винцето поставих в стъклена дамаджана.В дамаджанката-в кесия от тензух -папий и четири-пет чепки хамбургски мискет + 5 червени ябълки.Става пелин който мога да пия само с приятели.На враговете пожелавам да гледат от вън-и ще им поръчам най хубавото червено магазинерско вино за да ги болят после главите.
Да не забравя поради невъзможността да ви снимам конската пастърма/правя я в момента и не е за снимка/ съм снимал парченца домащна кървавичка-не мляна а кълцана и варена докато замирише.
Айде гладните да заповядат.И наздраве!!!
П.С-За промишлени производители рецептите се заплащат.

1 коментар:

  1. Наздраве, приятелю ! Хубаво си ги натъкмил, но трябва да се консумират внимателно, с мярка и най-вече с верни приятели.

    ОтговорИзтриване